A mellrák megelőzése és kezelése növények fogyasztásával 2.rész

A mellrák megelőzésében verhetetlen élelmiszerek

Az előző részben megnéztük, hogy Michael Greger szerint melyek a mellrák első számú kockázati tényezői. ( ha nem olvastad, kérlek kezdd ezzel) Most pedig egyesével bemutatom azokat a könyv által ajánlott élelmiszereket, melyek a mellrák megelőzésben és kezelésében kutatásilag igazoltak. (zömmel petri-csészés kutatások alapján). Fogyaszd őket minden nap!

Rostok

A megfelelő rostbevitel tudjuk, hogy az emésztés szempontjából elengedhetetlen, de a Yale egyetem kutatói bebizonyították, hogy a mellrák kialakulásában is szerepe lehet. A kísérlet azokat a premenopauza időszakában lévő nőket vizsgálta, akik naponta hat grammnál több oldható rostot (ez kb egy bögre fekete babnak felel meg) fogyasztottak. A végeredmény: 62 százalékkal csökkent az emlőrák esélye azokhoz a nőkhöz képest, akik ugyanebből naponta csak 4 grammnál kevesebbet vittek be a szervezetükbe. Sőt a rost jótékony hatása még a legnehezebben kezelhető ösztrogénreceptor-negatív emlőtumor esetében is kimagasló eredményekkel büszkélkedhet. Szintén premenopauza korába lépett nőket alapul véve, akik magasabb rosttartalmú étrendet követtek 85 százalékkal csökkentette az esélyét az ilyen típusú mellrák kialakulásának.

Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a tanulmányban résztvevő nők nem étrendkiegészítők formájában jutottak a napi rost mennyiséghez, hanem növényi ételeik révén. Így jogosan merült fel a kérdés, hogy lehet nem is maga a rost, ami csökkentette a mellrák kialakulást, hanem maga a növényi étrend előtérbe helyezése és a húsfogyasztás csökkentés. Akárhogy is, a további esetkontrollos mellrák tanulmányokat nézve hasonló következtetésre jutottak: a mellrák alacsonyabb kockázata összefüggésbe hozható a magasabb gyümölcs és zöldség valamit C-vitamin bevitellel. Míg a mellrák magasabb kockázata a több telített zsír bevitelhez kapcsolódik, ami a hús, tejtermékek, és feldolgozott élelmiszerek fogyasztására utal.

Brokkoli és társai

A szulforafánról, a brokkoli és a hozzá hasonló többi keresztes virágú zöldség fő összetevőjéről kimutatták, hogy képes elnyomni a mellrák őssejtek tumorképző képességét. Ez azt jelenti, ha jelenleg tünetmentes állapotban (remisszióban) vagy, sok brokkoli fogyasztásával elméletben segíthetsz megelőzni a rák kialakulását.(azért csak elméletben, mert az erre szolgáló eredményeket Petri-csészés kísérletekből kapták) Ahhoz, hogy a szulforán fel tudja venni a harcot a mellrákkal, úgy először fel kell szívódni a vérben miután megetted a brokkolit. Utána pedig ugyanabban a koncentrációban kell megjelenni a mellszövetekben.

A Johns Hopkins Egyetem csoportja ezt a folyamatot alátámasztották egy mellkorrekciós műtétre váró női csoporttal, akikkel brokkolicsíralevet itattak a mintavétel előtt. A kimetszett mellszövetben növekedett szulforafán koncentrációt mértek, vagyis a kísérlet bizonyítja, hogy a brokkoli rák ellen harcoló tápanyagai eljutnak a célzott helyre. Ahhoz, hogy a mellben a szulforafán elérje a megfelelő koncentrációt, ami a kísérletben képes volt elnyomni a mellrák őssejteket, naponta legalább negyed bögre brokkolicsírát vagy egy bögre brokkolit kell megenned.

Lenmag

A lenmag dr Michael Greger legegészségesebb élelmiszerei közé tartozik, és aminek gyógyító erejét már az ókori Görögországban is nagyra becsültek. A lenmag mindazonáltal, hogy a létfontosságú omega3-zsírsav leggazdagabb növényi forrása, úgy a lingántartalma helyezi őt dobogós helyre. Bár a lingánok rengeteg növényben fellelhetők, a lenmagban kb. százszor több van belőlük, mint bármely más élelmiszerben.

Mik azok a lingánok?

A lingánok olyan fitoösztrogének, amelyek csillapítják a test saját ösztrogénjének hatását. Ezért ajánlják a lenmagot a menstruációs mellfájdalom enyhítésére.

A mellrák előfordulási kockázatát nézve, napi egy evőkanálnyi őrölt lenmag fogyasztása kb egy nappal tolja ki a nők menstruációs ciklusát. Ergo az életük során kevesebb ciklust élnek meg, így vélhetően kevesebb ösztrogénhatásnak lesznek kitéve, ami csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Ahhoz, hogy a lenmagban lévő lingán-előfutárok aktivizálódjanak még jó baktériumokra is szükség van. Petri-csészében a lingánok egyenesen megállítják a mellráksejtek osztódását. A lenmag fogyasztás eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint a 2010-ben az Országos Onkológia Intézet finanszírozásából származó vizsgálatsorozat.

A kutatók összegyűjtöttek kb. 45 olyan nőt, akinél magas volt a mellrák előfordulási kockázata – pl. gyanús biopszia eredményük volt, vagy volt már mellrákjuk- és beadtak nekik naponta két teáskanálnyi őrölt lenmagot. Az egy éven át tartó tanulmány elején és végén is biopsziás tűvel vettek mintát a mellszövetből. Az eredmény megdöbbentő volt: a nők mellében átlagosan kevesebb rákmegelőző elváltozás volt látható az egy év kezelés után, mint előtte. 80 százalékuknál csökkent a Ki-67 – avagy a megnövekedett sejtburjánzást mérő biomarker szintje. Az eredmények arra utalnak, hogy ha pár evőkanálnyi őrölt lenmaggal szórod meg a zabkásádat, vagy bármit, amit eszel, azzal csökkentheted a mellrák kialakulásának esélyét.

Mi a helyzet azokkal a nőkkel, akiknél már kialakult a mellrák?

Erre is végeztek egy randomizált, placebokontrollált kettős vak kísérletet, ahol olyan nőket verbuváltak össze, akiknek már megvolt a műtéti időpontjuk. Két csoportra osztották őket és az egyik csoport minden nap kapott lenmagos muffint, míg a másik csoport tagjai ugyanolyan kinézetű muffint kaptak lenmag nélkül. Mindkét csoport tagjainál vettek biopsziás mintát a kísérlet előtt, majd kb. 5 hét múlva az eltávolított tumorok kórtanát is megvizsgálták. A lenmagos muffint fogyasztó nőknél átlagosan csökkent a tumorsejtburjánzás, emelkedett a rákos sejtek pusztulási aránya, és lejjebb ment a c-erB2 értékük is, ami a rákagresszivitás markere. Más szóval nagyon úgy fest, hogy a lenmag hatására csökkent az alanyok rákjának agresszivitása.

A kutatók következtetése: ,,Az ételekben fogyasztott lenmag képes csökkenteni a tumor növekedést mellrákos betegeknél. Az olcsó és könnyen beszerezhető lenmag hatásos étkezési alternatívája vagy kiegészítője lehet a jelenleg használt mellrákgyógyszereknek.”

Szója

A szóját rengetegen firtatják génmódosítása és ösztrogén hatása miatt. Nézzük meg mit mond a tudomány. A szójabab természetesen tartalmaz egy osztály fitoösztrogéneket, az úgynevezett izoflavonokat. És pontosan az ösztrogén szó hallatán ódzkodnak oly sokan tőle, hiszen az ösztrogénnek néhány szövetben pozitív szerepe van, míg másokban erősen negatív. A magas ösztrogénszint pl. jót tehet a csontoknak, de növelheti a mellrák kialakulásának esélyét. Így az lenne az ideális, ha lenne egy szelektív ösztrogénreceptor modulátor a szervezetben, ami bizonyos szövetekben proösztrogén, míg másokban antiösztrogén hatásokat keltene. Nos, úgy néz ki, hogy a szója fitoösztrogénjei pontosan ezt teszik. A szója mintha antiösztrogén hatásával csökkentené a mellrák kockázatát, miközben elősegíti a menopausa hőhullámtüneteinek enyhülését. Ha tehát szóját eszel, két legyet ütsz egy csapásra.

Hogyan működik a szója azoknál a nőknél, akiknél már kialakult a mellrák?

A mellrákot túlélők szójafogyasztását öt tanulmány is vizsgálta. A kutatók arra jutottak, hogy azok a mellrákkal diagnosztizált nők, akik a legtöbb szóját ették, jelentősen hosszabb ideig éltek, és az ő esetükben jelentősen alacsonyabb volt a mellrák kiújulásának kockázata, mint azoknál akik kevesebb szóját ettek. Egyetlen bögre szójatejben lévő fitoösztrogén -mennyiség akár 25 százalékkal csökkentheti a mellrák kiújulásának kockázatát. A túlélési arány javulása vonatkozott a szóját evők közül azokéra akiknek tumorja reagált az ösztrogénre ( ösztrogénreceptor-pozitív mellrák) é s akiknek nem reagált. (ösztrogénreceptor-negatív mellrák)

Vegyük alapul az ázsiai nőket

Bár világ viszonylatban a mellrák a leggyakoribb női rákbetegség, az észak-amerikai nőkhöz képest az ázsiai nőknél mintegy ötször alacsonyabb eséllyel fordul elő. Ennek több lehetséges oka is lehet. Az egyik a zöld tea, ami az ázsiai étrendek velejárója. A zöldtea-bevitelt a mellrák  előfordulási kockázata mintegy 30 százalékos csökkenésével hozták összefüggésbe. Egy másik szintén esélyes szereplő a magas szója-bevitel, amit, ha gyerekkorban következesen bevezetnek a táplálkozási szokásokban az csaknem 50 százalékkal csökkenti a későbbi mellrák kialakulásának esélyét. Míg ugyanez felnőttkorban már 25%-ra csökken – ami nyilván még így is rendkívül kecsegtető.

A zöld tea és szójafogyasztás megmagyarázhatja az ázsiai nők mellrák kockázatának csökkenését a nyugati nőkhöz képest- bár erre teljes bizonyíték nem szolgál. Az ázsiai lakosság pl. gombából is többet fogyaszt, aminek szintén van ösztrogénszintáz enzimet gátló hatása. Ezért a kutatók úgy határoztak, hogy össszefüggést keresnek a mellrák és gombafogyasztás között. Egy kísérletből kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknek az átlagos gombafogyasztása napi fél gomba vagy a feletti volt, 64 százalékkal alacsonyabb eséllyel alakult ki náluk mellrák, mint akik egyáltalán nem ettek. A mindennapi gombaevés és napi legalább fél teafilternek megfelelő zöldtea-fogyasztás együttesen majdnem 90 százalékkal csökkentette a  mellrák kockázatát. Véleményem szerint egyik sem olyan összetevő, amiket az ember nem tudna a mindennapi étkezéseibe beiktatni.

Mint 90%-ban növényi étrendet követő elmondhatom, hogy nálam a tofu kivételével az itt felsorolt alapanyagok napi terítéken mocorognak, és imádom őket. Tofuból változó, hogy mennyit eszem, 1-2 csomaggal szoktam venni egy héten. Remélem tudtam ezek alapján annyira hatni Rád, hogy elgondolkozz a növényi étrenden. Hétről-hétre igyekszem feltenni posztokat, sőt recepteket is- ahogy időm engedi. A könyvet pedig szívből ajánlom azoknak, akinek fontos az egészsége!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − 5 =