Hogy ne halj bele a mellrákba? A mellrák kockázati tényezői 1. rész

Szívügyem ez a téma, ha ismered a sztorimat, tudod is miért… ha nem, alul megtalálod. Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, így a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. A mellrák nem egyik napról a másikra alakul ki, így amit az orvosok ,,korai felfedezésnek” vesznek az voltaképp késői felfedezés. A modern képalkotó rendszerek ugyanis nem képesek a rákot a legkorábbi stádiumában kimutatni, így hosszan terjedhet mire megmutatja magát.

Tudtad, hogy egymilliárd ráksejt lehet egy tumorban, mire azt egy mammográfiai vizsgálat képes kimutatni? És azt, hogy a mellrákos megbetegedések osztódása 25 naptól akár ezer napig is eltarthat? Más szóval eltelhet 2 év, vagy akár 100 évnél több idő is, mire a tumor elkezd gondot okozni. Annak tehát, hogy milyen gyorsan diagnosztizálják a rákot, az osztódási idő a kulcsa. A mammográfiai vizsgálat ennek tükrében már a meglévő betegséget képes csak kimutatni. Ezért nem várhatsz az egészségesebb étkezéssel és életmóddal a diagnózisig! Kezdd el még ma!

A mellrák kockázati tényezői

Az Amerikai Rákkutató Szövetséget tekintik az étrenddel és a rákkal kapcsolatban a világ egyik vezető szakmai intézményének. Kutatásokat megelőzően 10 rákmegelőző ajánlást adott ki, amely kitért többek között a dohányzás kerülésére és az étkezésre, melynek lényege a következő volt:

,,Azok az étrendek, amelyek a teljes értékű növényi élelmiszerekre  – zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, gyümölcsökre és babfélékre építenek, sokféle rákos megbetegedés és egyéb betegségek előfordulási kockázatát is csökkentik.” pl.: szívbetegség *

Hogy alátámasszák mindezt, 7 éven keresztül nyomon követtek egy 30ezer menopauza időszakban lévő női csoportot, akiknél nem szerepelt a kórtörténetükben mellrák. Azoknál, akiknél a Szövetség 10 ajánlása közül hármat betartottak (alkoholfogyasztás korlátozása, zömmel növényi táplálkozás és normál testsúly megtartása) 62 százalékkal csökkent a mellrák kockázata.

Három egyszerű lépés, feleannyira csökkentette a kockázatot.

A növényi étrend és mindennapos gyaloglás már két héten belül fokozhatja a rák elleni védelmünket, melyre itt egy kísérlet: A kutatók nők vérét csepegtették Petri-csészében növekvő mellráksejtekre egy 14 napos életmódváltó program előtt. Az a vér, amelyet az után vettek tőlük, hogy elkezdtek egészségesebben étkezni 20-30 százalékkal több ráksejtet pusztított el, mint az ugyanezektől nőktől 2 héttel korábban levett vér.

Alkohol

2014-ben az Egészségügyi Világszervezet kijelentette a mellrákkal kapcsolatban, hogy semmilyen kis mennyiségű alkohol nem biztonságos. Ugyanakkor nem maga az alkohol karcinogén és a fő bűnös, sokkal inkább az alkohol-acetaldehidnek nevezett toxikus bomlásterméke, mely szinte az első korty után kialakul a szádban. A Harvard Nurse’s Health Study tanulmány szerint már kevesebb, mint napi egy ital elfogyasztása is összefüggésbe hozható a mellrák előfordulási kockázatával. Érdekes módon a vörösbor kivétel, sőt a vörösbor egyik összetevője ami a héjában található, segíthet elnyomni az ösztrogénszintáz enzim aktivitását, melyet az emlőtumorok ösztrogéntermelésre használhatnak a növekedéshez.

Melatonin

A melatonin nevű hormont az agyad kellős közepén elhelyezkedő tobozmirigyed termeli. Mindazonáltal, hogy szabályozza az alvásod, egyes kutatások arra következtetnek, hogy különös szerepe van a rák lassításában is. Gondolj a melatoninra úgy, mint ami segít éjszakára elaltatni a ráksejteket. Hogy megtudják, összefüggésbe hozható-e a mellrákkal is, úgy a bostoni Brigham and Women’s nevű korház és más intézmények kutatói vak nőket vontak be a tanulmányba. Elvégre ők nem látják a napfényt, így az ő tobozmirigyük melatoninkiválasztása folyamatos. A kutatók arra jöttek rá, hogy a vak nők esélye a mellrák kialakulására fele annyi, mint a látó társaikhoz képest. Mit tehetsz? Húzd be a függönyt, hogy a beszűrődő fény ne zavarja a tobozmirigyet a melatonin termelésben, és aludj eleget.

Mozgás

A fizikai aktivitás több, mint ígéretes megelőzési módszer a mellrák esetében. Nemcsak azért, mert segít kordában tartani a testsúlyt, hanem azért is mert csökkenti a vérben keringő ösztrogénszintet. Heti öt óra intenzív testmozgás, csaknem 20 százalékkal csökkentheti az ösztrogén és progeszteronszintet. Egy 2013-as tanulmány szerint napi egy vagy több óra gyaloglás, jelentősen csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Heterociklikus aminok

1939-ben érdekes felfedezés került napvilágra a sült ételekben jelenlévő rákkeltő anyagokról. Egy kutató leírta, hogyan váltott ki emlőrákot egerekben úgy, hogy sült lóhúskivonatot kent a fejükre. Ezeket a rákkeltő anyagokat azóta heterociklikus aminokként (HCA) azonosították. Az Országos Onkológiai Intézet leírása szerint ,,ezek a vegyületek akkor keletkeznek, amikor az izomhúst (marhahús, sertéshús, hal, baromfi) magas hőmérsékletű főzési eljárásokkal készítik el. Pl.: roston, serpenyőben, sütőben, grillezve. Valószínűleg a főtt hús a legbiztonságosabb.

Ha 15 percen át sütöd a csirkét kb 180 fokon, az máris HCA-termeléshez vezet.

Ezek a karcinogének az izomszövet vegyületei között, magas hőmérséklet útján zajló kémiai reakciók, melyek a növényekben nincsenek meg teljes mennyiségben. Ez magyarázza, hogy egy vegaburger sütése által sem lehet kimutatható HCA szintet mérni. Egy 2007-es Long Island Breast Cancer Study Project jelentésből kiderül, hogy azoknál a nőknél, akik egész életükben grillezett, roston sütött vagy füstölt húsokat ettek, csaknem 47 százalékkal nőtt a mellrák előfordulásának esélye. Úgy tűnik, hogy a HCA-k képesek elindítani a rák kialakulását, és segítik a növekedést.

Koleszterin

Az előzőleg említett Amerikai Rákkutató Szövetség által publikált rákmegelőzési ajánlásait betartva nemcsak a mellrák előfordulásának kockázata, hanem a szívbetegségé is jelentősen csökken. Mi több, nem csak a rákmegelőzés miatti egészségesebb étkezés segíthet a szívbetegség megelőzésben, hanem ugyanúgy fordítva is. Ha a szívbetegség megelőzése miatt étkezel egészségesen, úgy a rákmegelőzési esélyeidet is csökkentheted. Mi az oka ennek? A koleszterin szerepet játszhat a mellrák kialakulásában és fejlődésében. Úgy is mondhatjuk: a rák számára a koleszterin táplálékot jelent. Az LDL koleszterin Petri-csészében élénkíti a mellráksejtek növekedését, azaz csak úgy falják a rossz koleszterint. A tumorok olyan mértékű koleszterint képesek magukba szívni, hogy a rákbeteg koleszterinszintje a rák növekedésével lezuhanhat. Bár az adatok hiányosak, a koleszterinnel és rákkal foglalkozó eddigi legnagyobb kísérletben több, mint egymillió alanyt vontak be. A kutatásból kiderült, hogy a 160 alatti koleszterinszintű nőkhöz képest 17 százalékkal nőtt a kockázat azokhoz képest, akiknek a koleszterinszintje 240 feletti volt.

Mi a helyzet a koleszterincsökkentő sztatin gyógyszerekkel? Egy tanulmányból, amely 10 éves sztatinkezelést vett alapul világosan kiderült, hogy a mellrák mindkét típusának kockázata megduplázódott. Azaz a koleszterincsökkentők megduplázták a mellrák kockázatának esélyét. Tehát a cél, hogy a koleszterinszintet csökkenteni kell. Ehhez járul hozzá a telje értékű növényi táplálkozás, egészséges életmód és rendszeres testmozgás.

Bettina története, aki betartotta Dr.Michael Greger ajánlásait:

A nőt kettes stádiumú ,,triplán negatív” – a legnehezebben kezelhető mellrákkal diagnosztizáltak. Nyolc hónapos kezelést végeztek rajta, melynke részeként megműtötték, kemoterápiát és sugarat kapott. A mellrákdiagnózis önmagában elég stresszt okoz, ráadásul ez a fajta rák protokoll szorongást és depressziót is kiválthat. Bettina mégis arra fordította ezt a tapasztalást, hogy pozitív változásokat indítson el az életében. Miután megnézte Dr Greger filmjeit a YouTube-on, elkezdett egészségesen étkezni és betartani az ajánlott élelmiszereket pl.: több brokkolit és lenmagot evett. Bettina ma már 3 éve tünetmentes.

Szomorú azonban, hogy a legtöbb nő még egy mellrákdiagnózis után sem dönt az étkezési változtatások mellett – pl.: kevesebb hús és több zöldség, gyümölcs fogyasztás. De talán nem is tudják, hogy ez a módszer emberéleteket ment. Ezért vágtam bele, hogy a könyv alapján és a blogom nézettségét kihasználva eléd tárjam mindezt, hiszen nekem is rengeteget adott az életemhez! Nem véletlen, hogy épp az emlőrákkal kezdtem ezt a blogot is, hiszen 2 éve bennem is megállt a valami egy pillanatra… És nekem elég volt a pillanat érzése, hogy átértékeljem az életem, priorizáljam, hogy mi fontos és mi az ami eltörpül az egészség mellett. És már azt is tudom, hogy idővel élet-halál kérdése lehet, hogy mit eszel és mivel eteted a családodat!

Lássuk mely élelmiszereket ajánlja Dr. Michael Greger a mellrák megelőzéséhez, vagy a már kialakult betegség kezeléséhez: Kattints ide!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 6 =