Fehérjepor dilemma – melyik összetevőktől menekülj, ha fontos az egészséged!

Aki egy kicsit is belekóstolt már a testedzés világába, gyakorlatilag hamar azon kapja magát, hogy valamilyen fehérjeturmix után kutakodik.

De az is lehet, hogy az edző, edzőtárs javaslatára kezdi el valaki folyékony fehérjeforráshoz juttatni az izmait, ami valóban jól jön, bármi is legyen a cél. Fogyás, szálkásítás netán izomtömeg növelés? Fehérjékre így is – úgy is szükség lesz, de tudni kell, hogy nem mindegyik fogja az egészségünket is szolgálni.

A véres valóság az, hogy a tápkieg gyártók olyan összetevőket is beletesznek ezekbe a készítményekbe, aminek mindennapos használata nagy galibát is okozhat. Hosszú távon pláne.

Elsősorban a fehérje turmixok összetevőire hívnám fel a figyelmet, de nem kivétel ez alól a BCAA-k és egyéb aminosav komplexek.

Melyek azok az összetevők, ami ne legyen a fehérjeporodban (sem)?

 • Emulgeálószerek: a bélbaktériumokra ugyanis nincsenek jó hatással. Rongálják a bélflórát, ami gyulladások kialakulásához vezethet.
 • Mesterséges ízfokozók: valójában, ha nincs kispórolva az ízt adó alapanyag (pl. kakaó a csokis esetében), akkor nem kellene pluszba terhelni vele a szervezetet.
 • Guargumi, xantán gumi: a fogyasztásuk teljesen felesleges. A szervezet számára megemészthetetlen anyagok, és az arra érzékenyeknél gázképződést okoznak.
 • Mesterséges édesítőszerek: (mint pl. szukralóz, aceszulfám-k). Szintén összefüggésbe hozhatók emésztési problémákkal, rongálják a bélflórát, puffadást, hasmenést okozhatnak. Utóbbi pedig rákkeltő is egyeben.

Én alapvetően a vegán fehérjeport helyezem előtérbe, viszont itt is azt látom, hogy az édesítőszerekkel még nem nagyon tudnak mit kezdeni. A szukralóz és Aceszulfám-K gyakorlatilag 1-2 kivétellel majd az összes proteinben benne van. És, ha azt gondolnád, hogy egy kis édesítőszer nem oszt nem szoroz, akkor nézzük meg, hogy mi is valójában az ártalmatlannak tűnő szukralóz.

Egy mesterséges méreg, avagy a szukralóz és mellékterméke

A szukralóz (E955) egy klórozott mesterséges édesítőszer, amelyet világszerte cukorhelyettesítőként használnak több ezer élelmiszer-, ital- és gyógyszeripari termékben. Édesítőereje az adott alkalmazástól függően körülbelül 385-650x nagyobb, mint a szacharóz.

A szukralóz szennyező-anyaga és bélben keletkező anyagcsereterméke a szukralóz-6-acetát, ami DNS-karosító (genotoxikus) –  így hosszabb távon nem zárható ki rákkockázatot fokozó hatása sem.

A szukralóz szabályozási jóváhagyással rendelkezik Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Napi megengedhető bevitelét a FAO/WHO szakértői bizottság (JECFA) 15 mg /testtömegkilogramm állapított meg. Az USA-ban ugyanezen napi bevitelt 5mg/testtömegkilogramm-ra csökkentették. (vajon miért?) Számos vizsgálatot indítványoztak már ezzel a vegyülettel kapcsolatban, nem túl bíztató eredményekkel.

A szukralóz és szukralóz-6-acetát toxikológiai és farmakokinetikai tulajdonságai in vitro szűrővizsgálatok alapján

,,A vizsgálatok célja elsősorban a szukralóz-6-acetát, a szukralóz mesterséges édesítőszer szerkezeti analógja toxikológiai és farmakokinetikai tulajdonságainak meghatározása volt.

A szukralóz-6-acetát a szukralózgyártás közti terméke és szennyeződése. A legújabb kereskedelmi szukralózminták akár 0,67% szukralóz-6-acetátot is tartalmazhatnak. Rágcsálómodellben végzett vizsgálatok azt találták, hogy a szukralóz-6-acetát a székletmintákban is jelen van a szukralózhoz viszonyított 10%-os szinttel, ami arra utal, hogy a szukralóz a belekben is acetilálódik és belőle szukralóz-6 acetát is képződik.

A MultiFlow assay nevű nagyteljesítményű genotoxicitási szűrőeszköz és a mikronukleusz (MN) teszt, amely kimutatja a sejtek genetikai károsodását, egyaránt azt mutatta, hogy a szukralóz-6-acetát génkárosító (genotoxikus). A hatásmechanizmust klasztogénnek minősítették (azaz DNS örökítőanyag-száltöréseket okoz). A szukralóz-6-acetát mennyisége egyetlen napi szukralózzal édesített italban messze meghaladhatja a genotoxicitás aggályos, 0,15 mikrogramm/fő/nap küszöbét.

A RepliGut rendszert arra használták, hogy az emberi bélhámot szukralóz-6-acetátnak és szukralóznak tegyék ki, és RNS-seq analízis segítségével vizsgálják a kiváltott génműködésbeli választ.

A szukralóz-6-acetát jelentősen növelte a gyulladással, oxidatív stresszel és rákkal kapcsolatos gének aktivitását, a legnagyobb mértékben a metallotionein 1 G gén (MT1G) expressziójával. A szukralóz-6-acetát és a szukralóz egyaránt károsította a bélgát integritását. A szukralóz-6-acetát a citokróm P450 enzimcsalád két tagját is gátolta (CYP1A2 és CYP2C19).

Összességében a szukralóz-6-acetát toxikológiai és farmakokinetikai eredményei jelentős egészségügyi aggályokat vetnek fel magának a szukralóznak a biztonságával és hatósági engedélyezési státuszával kapcsolatban.” A teljes cikk itt elérhető.

Azért van még remény

Jó hír, ha a fentiek tudatában keresel táplálékkiegészítőt, akkor azon kevesek egyike vagy, akinek valóban fontos az egészsége, nem csak a látszólagos izomzata.

Kevésbé jó hír, hogy a kínálat drasztikusan leszűkül, de hidd el van remény. Aminosavakból például javaslom az ízesítetlen fajtákat. A fehérjékből pedig szintén akad 1-2, ahol maximum az íz-hatás lesz domináns. Nyilván ne hasonlítsuk őket a krémes, emulgeálószerekben gazdag tejsavó fehérjékhez.

Én vettem már ihatatlan fűrészporos fehérjét, de amióta ráleltem a BodyMelt növényi proteinre, nem kockáztatok.

 • 100%-ban természetes növényi összetevők vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal
 • Hypoallergén összetevők
 • Szója-mentes
 • Tejmentes
 • Gluténmentes
 • Mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaz!
 • Hihetetlenül fonom
 • 60 napos pénzvisszafizetési garancia

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × négy =